ben

OMÜ , Bilgisayar Mühendisliği, 13'

25 Ocak 2013 Cuma

Entity Model Oluşturma


   Entity Framework veritabaındaki bilgileri nesnesel alarak üzerinde rahatca sorgulamalar yapabilmeyi sağlayan teknolojidir. Entity Framework’de ki temel fikir veri tabanindan ziyade veri modelleme uzerinde sorgulamaların yapılmasıdır.Nesneye Yonelik Programlama ve Iliskisel Veritabani Yonetim Sistemi arasinda bir kopru ozelligi bulunmaktadir. Ve bu model üzerinden yapılan sorgulamalara linq sorgulamalar denilmektedir. Öncelikle bir projeye (wpf, asp...) veritabanımızı nasıl modelleriz bunu resimlerle anlatmaya çalısalım. Projemize sağ tıklayıp new Item dedikten sonra karşımıza aşağıdaki ekran cıkacak:


   Data kısmından ADO.NET Entity Data Modeli seçip name' i belirledikten sonra add diyerek bir sonraki aşamaya geçiyoruz. Name kısmı Entity Model deki veritabanını temsil edecek olan nesnemizin adı. Buraya istediğimiz ismi verebilriz. Gelen ekranda next diyoruz. Karşımıza aşağıdaki ekran gelecek.



    Burda New Connection ile ister SQL Server İster Oracle da bulunan veritabanımızı seciyoruz, alt kısımda verdiğimiz isim bizim sorgularda kullandığımız Model ismi. Buraya istediğimzi değişkeni verebiliriz. Next 'e tıklayarak bir sonraki aşamaya geçelim.




    Bu ekranda projede kullanacağımız tabloları secmemiz gerekiyor. Benım tavsiyem hepsini secmeniz ama secmediğinizde ve ileride bu tablolara ihtiyac duyacağınız zaman entity modele sağ tıklayarak update edebilirsiniz. Finish dediğimizde veritabanı modelimiz projemize eklenmiş olur.
Solution Explorer'dan ekran görüntüsü:
    Gelelim biz sorgualama yada veritabanına verileri ekleme yada silme işlemlerinde bu modeli nasıl kullanacağımıza. Projemize bir sınıf acabilir yada sayfa arkaplanı kodlamalar arasında herhangi bir yere sorgularımızı fonksiyonlar şeklinde yazabiliriz.

Örneğin;
   OTOMASYONEntities context = new OTOMASYONEntities();

    Burada context değişkeni veritabanımızın modelini tutar. context. dediğimizde veritabanı tablolarımız listelenir. Mesela benim veritabanımdaki kullanıcılar tabloma erişmek için context.TBL_KULLANICILAR şeklinde yazabilirim. Bu model üzerinden veritabanı sorgulamalarına bir sonraki yazıdan bakabilrsiniz.




Hiç yorum yok: