ben

OMÜ , Bilgisayar Mühendisliği, 13'

25 Ocak 2013 Cuma

resim okuma-yazma

   
      Görüntü işlemeye giriş olarak bu yazıda resim alma ,resim dönüşümleri, resim yazdırma üzerine bilgiler vermek istiyorum.

        İm=imread(‘deneme.png’);

     Bu kod vasıtasıyla deneme adlı resmimiz im değişkenine matris olarak atıldı. Burada söylemekte fayda var resim, Matlab okuma dosya yolunun bulunduğu dizinde bulunmalı yoksa bulunamadı diyerek hata verir.

imshow(im); Resmi figüre penceresinde gösterir.
       Burda görüldüğü gibi resmimiz RGB yani renkli, burda RGB den bahsedilen resmin her pikselinin kırmızı, yeşil ve mavi kanalının bulunmasıdır. Bu resimde işlem yapabilmek için öncelikle gri resme ve daha sonrada eşik üzerinde Bw (Black-White) haline çevirebiliriz.
       gry=rgb2gray(im); Renkli resmi gri hale çevirir.
      level=graythresh(gry);
      bw=im2bw(gry,level);

      Burada graythresh resmin eşik seviyesini Otsu modeline göre belirler. Eşik seviyesinin altında kalanlar 0 üstünde kalanlar 1 olacak şekilde resmi siyah-beyaz resme çeviren de im2bw komutudur. Burada eşik seviyesini kendimiz bir değer de verebiliriz. Yada eşiğe göre bw yapan kodu da yazabiliriz.Örnegin eşik seviyesi olarak 100 alalım;

    gry=im2double(gry);
   gry(gry<100)=0;
   gry(gry>=100)=1;
   Bu kod ile yukarıdaki kod aynı işlevi yapar aradaki fark diğerinin otomatik olarak eşik seviyesi bularak bw ye cevirir.

    bw görüntü:

      Daha sonra bu bw üzerinden özellik çıkarımı yapılabilir. Bu kısmı daha sonraya bırakıyorum. Elde ettiğimiz resmi farklı bir resim olarak kaydetmek için aşağıdaki kod kullanılır. Resmi matlab dosya yoluna kaydeder.

     İmwrite(bw,’yeni.png’);


Hiç yorum yok: